Už jste zkusili domácí marokánky? Samotnou mě překvapilo, jak je to jednoduché. A nejlepší na domácích marokánkách je, že si do nich můžete dát ořechy a sušené ovoce podle vlastní chuti.
Marokánky si můžete dopřát kdykoli během roku. Jistě jimi potěšíte nejen sebe, ale také návštěvy, nebo je můžete připravit na různé oslavy, párty či večírky s kolegy a přáteli. Skvěle se marokánky hodí také jako vánoční cukroví.
Tento recept na marokánky je ukázkou z mé e-kuchařky VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Ve vánoční kuchařce najdete hned 16 tradičních i méně tradičních receptů na vánoční cukroví ve zdravější podobě. Všechny recepty si můžete připravit také ve verzi bez lepku a bez laktózy i dalších alergenů vhodné pro různé eliminační diety.
Podle níže uvedeného receptu si marokánky snadno připravíte také ve verzi bez alergenů, kterou si můžete dopřát v případě potravinových alergií či při různých eliminačních dietách. Ořechy můžete nahradit ku příkladu kokosem, který z botanického hlediska nepatří mezi ořechy a bývá tak tolerován i v případě alergie na ořechy. Pro verzi bez lepku můžete použít jakoukoli hladkou mouku, kterou máte rádi, například tapiokovou. A v případě, že nemůžete nebo nechcete smetanu, snadno ji vyměníte za kokosové mléko.
Marokánky (bez lepku, paleo, aip, vegan)
cca 30 marokánek
20-30 minut
15 minut
Suroviny
2 hrnky (cca 200 g) ořechů podle chuti (v případě alergie na ořechy nebo při AIP eliminaci použijte tygří ořechy nebo kokos)
1 hrnek (240 ml) 12% smetany nebo kokosového mléka
½ hrnku (cca 100 g) sušených datlí nebo jiného sušeného ovoce podle chuti
4 lžíce (cca 60 g) másla, ghí nebo kokosového oleje
2 lžíce (cca 40 g) medu nebo jiného sladidla
2 lžíce hladké mouky, například špaldové hladké, ovesné nebo tapiokové
½ lžičky vanilkového extraktu
čokoládová poleva (cca 60 g)
Postup
- Ořechy a sušené ovoce nasekejte v sekáčku nebo nakrájejte nožem.
- Do hrnce dejte máslo, mléko, med, vanilkový extrakt, nasekané ořechy a nakrájené ovoce. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Doporučuji míchat, směs rychle houstne.
- Přidejte mouku, promíchejte a směs nechte vychladnout.
- Poté předehřejte troubu na 150 °C.
- Z vychladlé směsi tvořte jednotlivé marokánky na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou.
- Pečte v předehřáté troubě 15 minut.
- Nechte zcela vychladnout.
- Vychladlé marokánky ještě potřete ze spodní strany čokoládovou polevou.
Výživové údaje* | na 1 marokánku |
---|---|
Energie | 93 kcal |
Bílkoviny | 1,4 g |
Sacharidy | 5,3 g |
Tuky | 7,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.