Domů » Marokánky
marokánky

Marokánky

Už jste zkusili domácí marokánky? Samotnou mě překvapilo, jak je to jednoduché. A nejlepší na domácích marokánkách je, že si do nich můžete dát ořechy a sušené ovoce podle vlastní chuti.

Marokánky si můžete dopřát kdykoli během roku. Jistě jimi potěšíte nejen sebe, ale také návštěvy, nebo je můžete připravit na různé oslavy, párty či večírky s kolegy a přáteli. Skvěle se marokánky hodí také jako vánoční cukroví.

Tento recept na marokánky je ukázkou z mé e-kuchařky VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Ve vánoční kuchařce najdete hned 16 tradičních i méně tradičních receptů na vánoční cukroví ve zdravější podobě. Všechny recepty si můžete připravit také ve verzi bez lepku a bez laktózy i dalších alergenů vhodné pro různé eliminační diety.

kuchařka vánoční cukroví

Podle níže uvedeného receptu si marokánky snadno připravíte také ve verzi bez alergenů, kterou si můžete dopřát v případě potravinových alergií či při různých eliminačních dietách. Ořechy můžete nahradit ku příkladu kokosem, který z botanického hlediska nepatří mezi ořechy a bývá tak tolerován i v případě alergie na ořechy. Pro verzi bez lepku můžete použít jakoukoli hladkou mouku, kterou máte rádi, například tapiokovou. A v případě, že nemůžete nebo nechcete smetanu, snadno ji vyměníte za kokosové mléko.

Marokánky (bez lepku, paleo, aip, vegan)

Počet porcí

cca 30 marokánek

Příprava

20-30 minut

Pečení

15 minut

Suroviny

  • 2 hrnky (cca 200 g) ořechů podle chuti (v případě alergie na ořechy nebo při AIP eliminaci použijte tygří ořechy nebo kokos)

  • 1 hrnek (240 ml) 12% smetany nebo kokosového mléka

  • ½ hrnku (cca 100 g) sušených datlí nebo jiného sušeného ovoce podle chuti

  • 4 lžíce (cca 60 g) másla, ghí nebo kokosového oleje

  • 2 lžíce (cca 40 g) medu nebo jiného sladidla

  • 2 lžíce hladké mouky, například špaldové hladké, ovesné nebo tapiokové

  • ½ lžičky vanilkového extraktu

  • čokoládová poleva (cca 60 g)

Postup

  • Ořechy a sušené ovoce nasekejte v sekáčku nebo nakrájejte nožem.
  • Do hrnce dejte máslo, mléko, med, vanilkový extrakt, nasekané ořechy a nakrájené ovoce. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Doporučuji míchat, směs rychle houstne.
  • Přidejte mouku, promíchejte a směs nechte vychladnout.
  • Poté předehřejte troubu na 150 °C.
  • Z vychladlé směsi tvořte jednotlivé marokánky na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou.
  • Pečte v předehřáté troubě 15 minut.
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Vychladlé marokánky ještě potřete ze spodní strany čokoládovou polevou.
marokánky
Výživové údaje* na 1 marokánku
Energie 93 kcal
Bílkoviny 1,4 g
Sacharidy 5,3 g
Tuky 7,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*