Když jsme před lety doma začali řešit stravování (tehdy konkrétně přechodem na paleo stravu), začala jsem postupně vymýšlet zdravější alternativy všech našich oblíbených jídel. Ve většině případů to bylo docela jednoduché, ale jeden recept mi stále unikal, a to na sušenky. Má těsta, obvykle založená na plantainech nebo ořechových moukách a slazená tekutými sladidly nebo datlemi, nekřupala a do klasických sušenek měla opravdu daleko. V určitou chvíli jsem došla k závěru, že bez cukru to asi nepůjde.
Co jsem se nahledala hesel jako „ crunchy paleo cookies“ nebo “raw cookies” a podobně. Spoustu jsem jich samozřejmě i vyzkoušela. Stále to ale nebylo ono. Navíc je ve velké části receptů použito ořechové máslo, což mi při ceně těchto másel přijde vysloveně škoda a v té době u nás ani nebyla tak běžně k dostání jako dnes.
Ovšem jak to tak bývá, když něco vzdáte, úplně náhodou jsem poté narazila na recept, který mě konečně přivedl k vysněným sušenkám. Šlo o recept na Simple Gluten-Free Vegan Shortbread Cookies na blogu Unconventional Baker. Recept jsem si trochu upravila a výsledkem jsou výborné křupavé máslové sušenky. Hotové sušenky doporučuji skladovat v lednici.
Věděli jste, že
Na vytvoření pěkného vzorku na sušenkách nepotřebujete speciální razítka. Stejně dobře si vystačíte s paličkou na maso (jak vidíte na fotkách mých sušenek) nebo vidličkou, kterou obtisknete dvakrát křížem.
Máslové sušenky (bez lepku, paleo, aip, vegan)
20 sušenek
15-20 minut
15 minut
Suroviny
¾ hrnku (cca 90 g) tapiokové mouky
½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky (nebo mouky z tygřích ořechů při AIP eliminaci)
¼ hrnku (cca 50 g) změklého másla nebo ghí / přepuštěného másla (případně kokosového oleje při AIP eliminaci / vegan verzi)
2-3 lžíce javorového sirupu
¼ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Nechte předehřát troubu na 175 °C.
- Máslo vyšlehejte (v případě použití kokosového oleje tento krok přeskočte a rovnou všechny ingredience smíchejte dohromady).
- Za stálého šlehání přidejte vanilkový extrakt a javorový sirup.
- Smíchejte s tapiokovou a mandlovou moukou a vytvořte těsto.
(Poznámka: těsto by mělo držet pohromadě, ale příliš se nelepit. Pokud se těsto lepí, přidejte lžíci tapiokové mouky. Jestli je naopak suché a špatně drží pohromadě, přidejte javorový sirup.) - Těsto rozdělte na 20 stejných částí a vytvarujte jednotlivé sušenky.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 15 minut. Ke konci pečení raději hlídejte, sušenky by měly být akorát do zlatova.
- Nechte chvíli vychladnout a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 sušenku |
---|---|
Energie | 57 kcal |
Bílkoviny | 0,6 g |
Sacharidy | 5,6 g |
Tuky | 3,8 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
…jsem v AIP receptech novacek, potrebuji pouzit kokosovy olej misto masla. Olej se da take vyslehat? Uplne si nejsem jista :/
Pěkný den, Hedviko, kokosový olej nešlehejte, v tomto případě stačí všechny ingredience smíchat dohromady. Omlouvám se, v receptu to není jasně řečeno, upravím ho. 🙂
Moc děkuji za odpověď. Sušenky jsou moooc dobré, dělala jsem z mouky z tygřích ořechů. Děkuji za recept. Dnes se chystám na koláč s mákem a jablky 🙂 a rychlé muffiny u nás frčí často. Držíme AIP dietu…synovi je 18m a jídlo zbožňuje, tak stále hledám nějaké nové chutné recepty.
Já moc děkuji za zpětnou vazbu. Díky reakcím jako je ta vaše vím, že má smysl dál tvořit recepty. 🙂 Jsem ráda, že vám i synovi chutná a držím palce s dietou. 😉
Skvělý recept! Mám je velmi ráda v klasické i AIP podobě. 🙂
Děkuju. 🙂 Jsem ráda, že chutnají. 😉 Taky je můžu v obou podobách.