Když jsem před lety poprvé ochutnala zázvorové sušenky, vůbec jsem nechápala, co na tom všichni mají, nijak zvlášť mě chuť zázvoru ve sladkých sušenkách neoslovila. O pár let později mám na kontě hned dva své vlastní recepty na zázvorové sušenky, na kterých si upřímně pochutnám. Kromě zde uvedeného receptu najdete ještě jeden v mé e-kuchařce Vánoční cukroví.
Pro tento recept na měkké zázvorové sušenky jsem se inspirovala receptem na Soft and Chewy Ginger Cookies na blogu Living Healthy With Chocolate, který jsem si trochu upravila. Z uvedeného množství surovin vytvoříte celkem 24 poměrně velkých sušenek o průměru 6-7 cm. Pokud by vám to přišlo moc, doporučuji použít poloviční množství surovin. Nebo můžete dát část hotových zázvorových sušenek do mrazáku.
Věděli jste, že
Kořen zázvoru lékařského hrál po staletí důležitou roli v asijské a indické medicíně, především při podpoře trávení. Podněcuje totiž tvorbu trávicích šťáv, neutralizuje kyseliny a omezuje stahy střev. Prokázány byly také jeho účinky proti nevolnosti. Nejlépe funguje, pokud si zázvor (čerstvý, sušený nebo v tabletě) vezmete před situací, v níž se nevolnost dostavuje. Účinně pomáhá i při ranních nevolnostech.
V posledních letech se objevují výzkumy prokazující schopnost zázvoru bojovat proti zánětu, díky čemuž může hrát roli v prevenci rakoviny a zpomalování růstu nádorů. Dále pomáhá tlumit bolest a otok u osob s artritidou a může zabírat proti migréně.
zdroj
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
Měkké zázvorové sušenky (bez lepku, paleo)
24 sušenek (6-7 cm)
10+5 minut
10-12 minut
Suroviny
2 hrnky (cca 200 g) mandlové mouky
1 hrnek (cca 120 g) tapiokové mouky/škrobu
½ hrnku (cca 100 g) změklého másla (může být i přepuštěné)
½ hrnku (cca 80 g) kokosového cukru
4 lžíce (cca 80 g) medu
2 lžíce vody
1 vejce
2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička jedlé sody
½ lžičky skořice
¼ lžičky muškátového oříšku
Postup
- V míse smíchejte mandlovou mouku, tapiokovou mouku, kokosový cukr, mletý zázvor, skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a jedlou sodu.
- Máslo vyšlehejte. Za stálého šlehání poté přidejte med.
- Do másla s medem přimíchejte 2 lžíce vody a vejce.
- Následně vše smíchejte dohromady a vytvořte těsto na sušenky.
- Těsto nechte cca hodinu odpočinout v mrazáku, aby se vám s ním lépe pracovalo.
- Poté předehřejte troubu na 175 °C.
- Těsto si rozdělte na cca 24 přibližně stejně velkých částí, ze kterých tvořte koule a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou. Každou kouli splácněte dlaní na výšku asi 1,5 cm.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C 10-12 minut.
- Hotové sušenky nechte zcela vychladnou v lednici.
Výživové údaje* | na 1 sušenku |
---|---|
Energie | 133 kcal |
Bílkoviny | 2,1 g |
Sacharidy | 11,5 g |
Tuky | 8,9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.