Po delší době tu mám opět jeden koláč z mých oblíbených plantainů. Tentokrát se jedná o obrácený kokosový dort s hruškami, který jsem vymyslela před více než pěti lety a za ty roky sklidil mnoho úspěchů u našich známých a přátel.
Když tenhle dort ochutnal kolega v práci, prohlásil, že se mu líbí, jak každý můj koláč chutná úplně jinak a je výborný, oproti klasickým dortům, které chutnají všechny víceméně podobně.
Věděli jste, že
Hrušky jsou dobrým zdrojem vlákniny a draslíku, což může pomoci snížit krevní tlak a cholesterol. Mají také nízký glykemický index a bojují proti volným radikálům, díky čemuž snižují riziko rozvoje rakoviny, cukrovky, srdečních a neurodegenerativních onemocnění. Konzumace hrušek může navíc pozitivně ovlivnit vaši snahu o hubnutí.
zdroje
4 Surprising Health Benefits of Pears. EatingWell [online]. 2019 [cit. 2021-02-27]. Dostupné z: https://www.eatingwell.com/article/292095/4-surprising-health-benefits-of-pears/
BERTOIA, Monica L., Kenneth J. MUKAMAL, Leah E. CAHILL, et al. Changes in Intake of Fruits and Vegetables and Weight Change in United States Men and Women Followed for Up to 24 Years: Analysis from Three Prospective Cohort Studies. PLOS Medicine [online]. 2015, 12(9) [cit. 2021-02-27]. ISSN 1549-1676. DOI:10.1371/journal.pmed.1001878 Dostupné z: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001878
Obrácený kokosový koláč s hruškami (bez lepku, paleo)
12
15-20 minut
40 minut
Suroviny
2-4 zralé hrušky (podle velikosti)
2 zralé plantainy
1 hrnek kokosového mléka
1 hrnek (cca 80 g) strouhaného kokosu
3 vejce
1 lžíce změklého másla nebo ghí / přepuštěného másla
1 lžíce kokosového cukru nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla
1 lžička skořice
1 lžička jedlé sody
špetka soli
Postup
- Nechte předehřát troubu na 170 °C.
- V malé misce smíchejte změklé máslo, cukr a skořici. Vzniklou hmotou poté potřete dno dortové formy (uvedené množství vyjde na klasickou dortovou formu o průměru 24 cm).
- Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky, kterými vyložíte připravenou dortovou formu.
- Následně v míse rozmixujte plantainy, kokosové mléko a vejce. Poté přidejte kokos, jedlou sodu a špetku soli a promíchejte.
- Vzniklé těsto vylijte do dortové formy na hrušky.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut.
- Po upečení nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na tác nebo talíř dnem vzhůru.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 161 kcal |
Bílkoviny | 2,7 g |
Sacharidy | 13,8 g |
Tuky | 10,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den Anno, prosím, jak poznat zralý plantain? Děkuji.
Pěkný den, Evi. Nezralý plantain je zelený a má silnou a tvrdou slupku, uvnitř je světle žlutozelený a také tvrdý a chutná trochu jako mouka. Oproti tomu zralý plantain je tmavě žlutý, místy může být i černý, má tenkou měkkou slupku, kterou lze snadno oloupat, uvnitř je tmavě žlutý, měkký a sladký.
Pro ukázku mrkněte např. na obrázek zde: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a77725/whats-the-deal-with-plantains/. Já tedy upřímně nikdy nenechávám plantainy až do toho úplně černého stádia, ale je dobré vědět, že černání se člověk nemusí lekat, je u plantainů zcela normální.
Da sa upiecť bez pouzitia vajicok???
Zdravím, Tatiano. Určitě to jde, sama jsem ho zkoušela v několika obměnách. Pokud vám vadí jen bílek, lze do koláče použít pouze žloutky. Pokud potřebujete nahradit celé vejce, je možné využít některou z běžných alternativ, jako je vejce ze lněných semínek (pro 1 vejce rozmícháme 1 lžíci mletých lněných semínek se 4 lžícemi vody) nebo tzv. želatinové vejce (návod např. zde). Dále je možné koláč upéct zcela bez vajec a jejich náhražek, recept najdete v mé e-kuchařce Dezerty bez alergenů, kde je obrácený kokosový koláč s ananasem.