Paštika je mnohdy považována za delikatesu. Přitom si ji můžete snadno a rychle připravit i doma. Vyzkoušejte různé druhy jater a masa v kombinaci s dalšími ingrediencemi. Mou oblíbenou variantou je kromě této paštiky z krůtích jater také vepřová paštika z pomalého hrnce.
Paštiku obvykle podávám s nakrájenou čerstvou zeleninou. Hodí se jako rychlá snídaně nebo jídlo na cesty.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Věděli jste, že
Játra patří mezi živinami nabitou potravinu. Mimo jiné jsou skvělým zdrojem železa, fosforu, draslíku, zinku, vitamin C a dalších vitaminů a minerálů.
zdroje
Turkey, all classes, liver, cooked, simmered. FoodData Central [online]. 2019 [cit. 2020-05-12]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171487/nutrients
Paštika z krůtích jater (paleo, whole30, aip, low carb, keto, scd, gaps, low fodmap)
4
5 minut
5 minut
Suroviny
0,5 kg krůtích jater
½ hrnku (cca 100 g) másla, ghí nebo sádla (v AIP eliminaci použijte sádlo)
½ hrnku (120 ml) kokosového mléka
rozmarýn
sůl
pepř (vynechte při AIP eliminaci)
Postup
- Játra očistěte.
- Osmahněte na másle nebo sádle společně s rozmarýnem (cca 5 minut).
- Dejte do nádoby mixéru nebo do mísy, přidejte mléko, osolte a opepřete a mixujte do hladka.
- Přendejte do sklenic a nechte vychladnout v lednici.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 458 kcal |
Bílkoviny | 25,4 g |
Sacharidy | 3,4 g |
Tuky | 41 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.