Domů » Pastýřský koláč s květákem
Pastýřský koláč s květákem (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Pastýřský koláč s květákem

Receptů na pastýřský koláč (anglicky shepherd’s pie) najdete na internetu obrovské množství. Sama jsem jich vyzkoušela hned několik a nakonec se mi osvědčil recept uvedený níže. Na první pohled vypadá recept složitě, ale nenechte se odradit množstvím ingrediencí a kroků, recept je ve skutečnosti docela jednoduchý a určitě stojí za vyzkoušení. Pro lepší představu o přípravě doporučuji shlédnout krátké video od Gordona Ramsayho.

Tradiční pastýřský koláč se připravuje ze šťouchaných brambor. Ty můžete velmi dobře nahradit květákem a rozdíl téměř nepoznáte. Osobně jsem si tuto variantu oblíbila.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Věděli jste, že

Pastýřský koláč (anglicky shepherd’s pie) je tradiční britský recept připravovaný v Anglii již po staletí. Existuje mnoho variací tohoto receptu, jehož základem je červené mleté maso vařené v omáčce a zapečené s vrstvou šťouchaných brambor. Můžete zvolit různé druhy masa i jejich kombinací, přidat další druhy zeleniny či koření nebo koláč před zapečením posypat oblíbeným sýrem.

zdroj
Shepherd’s pie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Wikimedia Foundation [cit. 2020-08-24]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Shepherd%27s_pie

Pastýřský koláč s květákem (paleo, Whole30, low carb, keto, SCD, GAPS)

Počet porcí

4

Příprava

20 minut

Vaření květáku

20 minut

Pečení

20 minut

Suroviny

  • 500 g hovězího mletého

  • 1 květák

  • 1 mrkev

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • ½ hrnku (cca 125 g) rajčatového pyré

  • ½ hrnku hovězího vývaru

  • 2 žloutky

  • 2 lžíce oleje (např. olivový olej bez chuti a vůně)

  • 2 lžíce másla nebo ghí / přepuštěného másla

  • tymián

  • rozmarýn

  • pepř

  • sůl

Postup

  • Ze všeho nejdříve si připravte květák, který očistěte, rozdělte na růžičky a vařte do změknutí cca 20 minut.
  • V mezičase osmahněte na oleji mleté maso, stačí jen krátce zatáhnout.
  • Maso dále osolte a opepřete, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a cibuli a prolisovaný česnek.
  • Vše promíchejte a zalijte rajčatovým pyré.
  • Přidejte tymián a rozmarýn a zalijte vývarem. Poté vařte 3-4 minuty.
  • Uvařený květák slijte a rozmixujte společně s máslem a žloutky. Podle chuti osolte a opepřete.
  • Hotovou masovou směs dejte do zapékací mísy, na ni rozprostřete květákové pyré, na které ještě udělejte vidličkou vzor.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 347 kcal
Bílkoviny 31,9 g
Sacharidy 10,7 g
Tuky 20,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*