Nejčastější snídaní, kterou jsem kdy jedla, je jednoznačně müsli s jogurtem. A to i přesto, že jsem na několik let ze své stravy zcela vyřadila veškeré obiloviny a müsli tak přestala úplně jíst.
Když jsem před časem opět do stravy zařadila některé obiloviny, včetně ovesných vloček, napadlo mě se k mému oblíbenému müsli vrátit. Nabídka supermarketů mě však velmi zklamala. Samý cukr, nezdravé oleje, škroby a podobně. Některé druhy ani neobsahovali ovesné vločky na prvním místě ve složení.
Shodou okolností tehdy kamarádka na Instagramu sdílela recept na domácí granolu. Nechala jsem se jí inspirovat a začala také vyrábět domácí müsli/granolu.
S receptem na domácí pečené müsli jsem si chvíli hrála a snažila se vychytat nejlepší poměr jednotlivých ingrediencí. Nakonec se mi nejvíce osvědčila naprosto jednoduchá verze co do složení, tak to přípravy. Recept si však můžete jakkoli upravit podle vlastní chuti, a to nejen zkoušením různých druhů ořechů, semínek a sušeného ovoce. Do müsli lze přidat také kokos, lyofilizované ovoce, kousky čokolády, kakao, skořici atd. Záleží na každém, co má rád a jak si recept upraví podle sebe.
Jestli máte stejně jako já rádi křupavé müsli, které tvoří slepené kousky, během pečení ho nijak nemíchejte. Po upečení nechce müsli zcela vychladnout a poté rozbijte na menší kusy. Pokud však chcete raději müsli sypané, ihned po upečení ho promíchejte společně se sušeným ovocem, aby se neslepilo.
Věděli jste, že
Oves může snižovat cholesterol, krevní tlak a riziko onemocnění srdce. Je jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin a také skvělým zdrojem kvalitních komplexních sacharidů a vlákniny, a dokonce obsahuje i omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Dále obsahuje oves vápník, železo, hořčík, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B a další vitaminy a minerály.
zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
Oats, raw. FoodData Central [online]. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [cit. 2021-12-22]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1101825/nutrients
ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 9788090568556.
Domácí pečené křupavé müsli
cca 600 g
10 minut
25 minut
Suroviny
2 hrnky (cca 200-250 g) vašich oblíbených ořechů nebo semínek
2 hrnky (cca 200 g) ovesných vloček
1 hrnek (cca 120 g) vašeho oblíbeného sušeného ovoce
¼ hrnku (cca 50 g) roztopeného kokosového oleje
¼ hrnku (60 ml) medu nebo javorového sirupu
Postup
- Dejte předehřát troubu na 150 °C.
- Ořechy a semínka nasekejte nožem podle toho, jak velké kousky chcete mít ve výsledném müsli.
- Nasekané ořechy a semínka následně smíchejte v míse s ovesnými vločkami, kokosovým olejem a medem nebo javorovým sirupem.
- Směs rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 150 °C 25 minut.
- Po vyndání přidejte sušené ovoce a nechte vychladnout.
- Nakonec nalámejte/rozbijte a přendejte do nádoby, ve které budete hotové müsli skladovat.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 500 kcal |
Bílkoviny | 9,6 g |
Sacharidy | 46,4 g |
Tuky | 30,4 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.