Když se vám urodí větší množství švestek, vyplatí se část zpracovat na povidla. Výroba domácích švestkových povidel je velmi jednoduchá. Kromě čerstvých švestek můžete povidla připravit i ze švestek mražených nebo sušených. Všechny postupy najdete v mém receptu na domácí švestková povidla.
Když už máme hotová švestková povidla, můžeme je samozřejmě mlsat jen tak, případně s nimi ochutit kaši, lívance nebo sladká míchaná vajíčka. Mně to ale nedalo a chtěla jsem vymyslet i nějaký recept, kde bych švestková povidla dala přímo do těsta. Nakonec vyhrál nápad na perník se švestkovými povidly a po pár testech jsem vychytala skvělý recept. Věřím, že si ho zamilujete i vy.
Hotový perník můžete ještě polít čokoládovou polevou a ozdobit například plátky mandlí, nebo ho rozkrojit a doprostřed namazat vaši oblíbenou marmeládu. Já osobně ho mám nejradši jen čistý, ale je to na každém, na co má chuť.
Verze bez alergenů (AIP/vegan)
Perník se švestkovými povidly můžete snadno připravit také bez alergenů. V této verzi je pak perník veganský a vhodný při eliminační fázi autoimunitního protokolu. Pro odstranění alergenů z receptu použijte místo mandlové mouky mouky z tygřích ořechů, slepičí vejce vyměňte za tzv. vejce želatinové a na místo kakaa použijte karob. Pokud jste právě v AIP eliminaci, neměli byste ani kupovanou směs na perníkové koření. To můžete nahradit za 1 lžičku skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku a ¼ lžičky mleté vanilky.
Že vám suroviny jako mouka z tygřích ořechů, karob nebo želatinové vejce nic neříkají? Mrkněte do mé kuchařky s názvem Dezerty bez alergenů, kde kromě mnoha dalších skvělých sladkých receptů bez běžných alergenů (tedy bez lepku, laktózy, vajec, sóji, ořechů a dalších) najdete také bližší informace o méně známých surovinách, které v receptech používám. Tento seznam je součástí i ukázky kuchařky, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma zde.
Perník se švestkovými povidly (bez lepku, paleo, aip, vegan)
12 kousků
5-10 minut
25 minut
Suroviny
½ hrnku (cca 120 g) švestkových povidel
1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky (nebo mouky z tygřích ořechů v AIP eliminaci)
¼ hrnku (cca 80 g) medu
¼ hrnku (cca 30 g) tapiokové mouky
2 lžíce kakaového prášku (v AIP eliminaci použijte karob)
2 vejce (nebo jejich alternativa, např. tzv. vejce želatinové pro AIP verzi)
2 lžičky perníkového koření (viz poznámky pro AIP eliminaci)
1 lžička octa
½ lžičky jedlé sody
POZNÁMKY
Kupovaná směs perníkového koření není v AIP eliminaci povolena. Vytvořte si tedy vlastní smícháním 1 lžičky skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku a ¼ lžičky mleté vanilky.
Postup
- Nechte předehřát troubu na 175 °C.
- V míse smíchejte nejprve mouky, kakao, jedlou sodu a perníkové koření.
- Přidejte švestková povidla a zbylé ingredience (vejce, med, a ocet) a vše promíchejte.
- Hotové těsto přendejte do formy vyložené pečícím papírem. Uvedené množství vystačí na malou zapékací formu o rozměrech přibližně 18×16 cm.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Hotový perník poznáte pomocí testu se špejlí, na kterou by se po zapíchnutí do těsta a vytažení nemělo lepit těsto.
Výživové údaje* | na 1 kousek |
---|---|
Energie | 107 kcal |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 12,7 g |
Tuky | 5,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.