Poslední dobou zkouším v kuchyni pracovat s různými novými potravinami. Jednou z nich je pohanka. Zatím jsem vyzkoušela pohanku lámanku a pohankovou krupici, které se skvěle hodí pro přípravu pohankové kaše. Pohankovou krupicovou kaši jsme si doma dokonce tak oblíbili, že ji připravuji minimálně jednou týdně.
Další surovinou z pohanky, kterou seženete i v některých supermarketech, je pohanková mouka. Ta má své typické aroma, které nemusí být každému příjemné. Možná si na něj budete muset zvyknout. Já zatím zkoušela z pohankové mouky různé sladké recepty, například cuketový perník nebo některé druhy vánočního cukroví. Čím dál tím víc ale dospívám k názoru, že se pohanková mouka nejlépe hodí pro přípravu slaných receptů. Z těch jsem si zatím oblíbila tyto pohankové palačinky a chystám se vyzkoušet i nějaký chlebík.
Na přípravu tradičních francouzských palačinek budete potřebovat pouze dvě ingredience: pohankovou mouku a vodu. Volitelně můžete přidat vejce, ale palačinky skvěle drží pohromadě i bez něj. Množství receptů na internetu doporučuje připravit těsto na pohankové palačinky připravit několik hodin nebo dokonce den předem. Osobně jsem ale nepoznala rozdíl mezi těstem připraveným den předem a čerstvým. Je to tedy na vás. Za mě můžete pohankové palačinky smažit ihned po přípravě těsta a zároveň si zbytek těsta uložit do lednice pro další použití třeba druhý den.
Pohankové palačinky můžete podávat klasicky na sladko, ale za mě se mnohem lépe hodí k úpravě na slano. Vyzkoušejte třeba tradiční francouzskou přípravu pohankových palačinek v podobě tzv. galetek. Ty se připravují s volským okem uprostřed, šunkou a sýrem (viz níže). Pro lepší představu, jak připravit francouzskou galetku, doporučuji nejprve shlédnout toto video.
Pohankové palačinky (bez lepku, low fodmap)
8 palačinek
5 minut
Suroviny
1,5 hrnku (200 g) pohankové mouky hladké
2 hrnky (500 ml) vody
1 vejce (volitelně)
špetka soli
Postup
- Všechny ingredience dejte do mísy a rozmíchejte pomocí metličky, dokud nevznikne hladké těsto.
- Na troše másla nebo oleje smažte jednotlivé palačinky cca 2 minuty z každé strany.
- Pohankové palačinky můžete samozřejmě podávat klasicky na sladko, ale za mě se mnohem lépe hodí k úpravě na slano, třeba v podobě francouzských galetek. Ty přípravíte následujícím způsobem:
1. těsto na palačinku nalijte rovnoměrně na pánev vymazanou trochou másla,
2. nechte lehce zatáhnout a doprostřed rozklepněte vejce,
3. přiklopte pokličkou a smažte 1-2 minutky, bílek by měl být uvařený, žloutek tekutý,
4. kolem vejce vyskládejte šunku, posypte sýrem, případně přidejte bylinky a koření, vejce osolte,
5. palačinku přehněte ze 4 stran, výsledkem by měl být čtverek ze žloutkem uprostřed,
6. ihned podávejte.
Výživové údaje* | na 1 palačinku |
---|---|
Energie | 94 kcal |
Bílkoviny | 3,7 g |
Sacharidy | 16,8 g |
Tuky | 1,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném mno