Před časem jsem po dlouhé době dostala chuť na nějakou pomazánku. Ani nevím, proč jsem si usmyslela, že ji vyrobím ze slunečnicových semínek. Každopádně semínka jsem okamžitě namočila a začala vymýšlet recept. Nakonec vznikl níže uvedený recept na jednoduchou a chuťově velmi dobrou pomazánku.
Z receptu mám opravdu radost, pomazánku ze slunečnicových semínek jsme měli doma již několikrát a úspěch slavila i u návštěvy. Výborná je jak na nějakém zdravém chlebu či krekru nebo jen tak se zeleninou.
Pomazánku můžete připravit také v raw verzi, pokud místo majonézy použijete pouze olivový olej (pro tento případ extra panenský za studena lisovaný).
Věděli jste, že
Slunečnicová semínka dodávají skvělou směs vlákniny, proteinů a kompletních sacharidů, díky nimž získáte stabilní dávku energie a které vám pomohou budovat svaly. Semínka také obsahují hořčík a jsou dobrým zdrojem několika vitaminů skupiny B včetně thiaminu, niacinu, vitabinu B6 a folátu, které vašemu tělu napomáhají přeměňovat krevní cukr na energii. Dále v nich naleznete značné množství tryptofanu, aminokyseliny, již vaše tělo používá na tvorbu serotoninu, který pomáhá regulovat vaši náladu a vaše cykly spánku a bdění. V neposlední řadě jsou slunečnicová semínka dobrým zdrojem antioxidantů a minerálů mědi, manganu a selenu. Za zmínku stojí především vitamin E, který pomáhá ničit volné radikály, jež poškozují buňky ve vašem těle, podporuje váš imunitní systém, rozšiřuje cévy, v nichž brání tvorbě nebezpečných sraženin, a pomáhá vašim buňkám spolu komunikovat.
zdroj
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Pomazánka ze slunečnicových semínek (paleo, low carb, keto, vegan, raw, SCD, GAPS)
cca 300 g
10 minut
Suroviny
1 hrnek (cca 135 g) slunečnicových semínek, ideálně přes noc namočených
1 menší cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce domácí majonézy
½ lžíce citrónové šťávy
1 lžička soli
špetka pepře
Postup
- Semínka rozmixujte společně s cibulí a česnekem. Mixovat doporučuji pomocí tyčového mixéru, zkoušela jsem pomazánku připravit v sekáčku a příliš se nedařilo, tyčový mixér je jistota a měl by to zvládnout opravdu každý.
- Přidejte ostatní ingredience, vše promíchejte a máte hotovo.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 434 kcal |
Bílkoviny | 10,2 g |
Sacharidy | 9 g |
Tuky | 38 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Podívejte se na složení veganských pomazánek právě ze slunečnicových semínek, které jsou dnes dost populární a snadno sehnatelné i v marketech, český Lidl, JIP, polská Biedronka nebo Aldi!!
Napidobte složení, nebojte se experimentovat! Pomazánky se dají i zavařit třeba právě v těch skeničkách ve kterých se prodávají. Doporučuji radši 2x.Tzn zavařit nechat pár hodin vychladnout a znovu zavařit. Dají se takto zavařovat i veganské guláše, ochucené tofu s pórkem apod. Je to v podstatě konzerva ve skle. Na cesty, fesťáky apod ideální. Odzkoušeno. Ale vše musí být sterilní a precizně připravené.
Moc děkuji za tipy. Přiznám se, že po podobných hotových produktech už v poslední době moc nekoukám. Mohla bych se po čase porozhlédnout, co je nového v nabídce. 🙂
A s tím zavařením na cesty je to rozhodně dobrý nápad. 😉
Ahoj Aničko, pomazánku udělala podle Vás. Jen jsem přidala nastrouhanou mrkev. Děkuji za tip.
Zdravím, Dano. To mám radost. Doufám, že chutnala. A děkuji za tip na přidání mrkve. 👌