Ještě před pár měsíci bych nevěřila, že si budu někdy upřímně pochutnávat na krémových polévkách. V dětství nebyly u nás doma nikdy moc populární, a tak jsem ani neměla tendenci si je dávat v restauracích nebo zkoušet sama připravit. V tomto směru mě nakopla až příprava e-knihy, kam jsem chtěla nějaké polévky zařadit, a tak jsem začala zkoušet nové recepty.
Kromě této pórkové polévky mám zatím vyladěnou ještě mrkvovou polévku, na kterou naleznete recept ve zmíněné e-knize, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma. Časem budu určitě zkoušet i další.
Krémovou pórkovou polévku podávám s vařenými vejci a semínky, takže mi zastane celý hlavní chod. Semínka můžete použít slunečnicová, dýňová nebo jakékoli jiná, která zrovna máte. Polévku si vychutnáte nejen k obědu či večeři, ale klidně jako snídani.
Věděli jste, že
Pórek velmi snadno omyjete tak, že ho rozkrojíte podélně a poté opláchnete pod tekoucí vodou ve dřezu. Pro lepší představu se podívejte například na toto video.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Pórková polévka (whole30)
4
15-20 minut
45 minut
Suroviny
2 pórky
500 g brambor
4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce pažitky
2 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
1 bobkový list
1 lžička soli
½ lžičky mletého pepře
Postup
- Na lžíci oleje osmahněte v hrnci nakrájenou cibuli a pórek s prolisovaným česnekem, cca 10 minut.
- Do hrnce dejte nakrájené brambory a vývar tak, aby byly všechny brambory ponořené. Poté přidejte veškeré koření.
- Přiveďte k varu a vařte 30-35 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Nechte pár minut vychladnout, rozmixujte do hladka a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 380 kcal |
Bílkoviny | 13,6 g |
Sacharidy | 62,2 g |
Tuky | 8 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.