Ať už ji máte radši mixovanou nebo šťouchanou, s mlékem nebo se smetanou, klasická bramborová kaše provázela dětství snad každého z nás. Stejně jako z brambor můžete však podobnou kaši připravit v podstatě z jakékoli kořenové zeleniny. Získáte tak mnoho různých chutí, vůní a barev, což ocení nejen vaše malé ratolesti.
Pyré z kořenové zeleniny se hodí snad ke každému druhu masa a je skvělým zpestřením jídelníčku. Zeleninu můžete kombinovat dle libosti, přidat různé koření či bylinky. Fantazii se meze nekladou.
Zde jsou některé mé osvědčené kombinace.
Mrkvovo-petrželové pyré
- 1 kg mrkve
- 500 g petržele
- 2 lžíce přepuštěného másla
Batátovo-celerové pyré
- 2-3 menší batáty
- 1 celer
- 1 ½ hrnku kokosového mléka
- 2 lžíce přepuštěného másla
Pyré z červené řepy a mrkve
- 1 kg mrkve
- 4 střední červené řepy
- 2 lžíce přepuštěného másla
Celerovo-mrkvové pyré
- 1 celer
- 500 g mrkve
- 2 lžíce přepuštěného másla
Celerové pyré
- 2 bulvy celeru
- 2 hrnky kokosového mléka
- 2 lžíce přepuštěného másla
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Pyré z kořenové zeleniny
4-6
20-25 minut
20-25 minut
Suroviny
1,5 kg kořenové zeleniny
2 lžíce másla nebo ghí / přepuštěného másla
kokosové mléko nebo jiné mléko podle chuti (volitelně)
Postup
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kusy.
- Duste v hrnci s 1 hrnkem vody, dokud není zelenina měkká (asi 20-25 minut).
- Přidejte máslo a/nebo kokosové mléko, vše rozmixujte a podle chuti ještě osolte a dále ochuťte.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 184 kcal |
Bílkoviny | 4,6 g |
Sacharidy | 24,4 g |
Tuky | 8,4 g |
*Uvedené nutriční hodnoty platí pro 1 ze 4 porcí mrkvovo-petrželového pyré a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.