Co takhle zkusit klasické Oreo sušenky trochu jinak – v nepečené raw vegan variantě? Za mě jsou mnohem lepší než originál. Navíc myslím, že mnohem lépe splňují definici uvedenou na obalu Oreo sušenek: „Kakaové sušenky s náplní s vanilkovou příchutí (29%).“ Pokud patříte mezi milovníky kokosu, nepochybně si tuto raw dobrotu zamilujete. Já s těmito raw Oreo sušenkami již roky sklízím úspěch na všech akcích, kam je připravím.
Raw Oreo sušenky nejen zaujmou svou chutí, ale jsou také ohleduplné k vašemu zdraví a dietním preferencím. Můžou si je vychutnat i ti z vás, kteří se vyhýbají lepku, laktóze nebo dodržují paleo dietu. Snadno si je navíc připravíte i ve variantě vhodné pro AIP (autoimunního protokolu).
Připravte se na to, že se tyto raw Oreo sušenky stanou vaší novou oblíbenou pochoutkou. Ať už si je dáte k odpolední kávě nebo je nabídněte jako elegantní dezert na večírku, zaručeně uchvátí každého!
Příprava raw Oreo sušenek je velmi jednoduchá. Těsto je kombinací strouhaného kokosu, mandlové mouky nebo mouky z tygřích ořechů a kakaa či karobu, které se spojí díky sladkým datlím do hladké směsi. Po krátkém odpočinku v lednici pak těsto rozválíte a vykrájíte z něj kolečka, které slepíte pomocí vanilkovo-kokosového krému.
Pro přípravu krému na raw Oreo sušenky budete potřebovat kokosové máslo. To koupíte buď ve vybraných prodejnách zdravé výživy, nebo si ho můžete snadno připravit doma podle návodu zde. Kokosové máslo samo o sobě má lehce nasládlou chuť a pro potřeby přípravy těchto sušenek není vůbec třeba doslazovat. Šmrnc mu dodáte pomocí vanilkového extraktu, který opět můžete koupit nebo si ho snadno vyrobit doma. Recept na vanilkový extrakt najdete zde.
Tento recept na raw Oreo je ukázkou z mé e-kuchařky DEZERTY BEZ ALERGENŮ. Všechny recepty obsažené v kuchařce jsou přirozeně bez běžných alergenů, tedy lepku, laktózy, vejec, ořechů, sójy a dalších. Zároveň jsou vhodné také při eliminační fázi autoimunitního protokolu.
V elektronické kuchařce Dezerty bez alergenů naleznete celkem 50 receptů na chutné zdravé dezerty neobsahující běžné alergeny, tedy lepek, laktózu, vejce, ořechy, sóju a další. Veškeré recepty zároveň splňují zásady paleo stravy a jsou vhodné i při AIP eliminaci, ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka) či veganském způsobu stravování. Kompletní seznam receptů včetně vybraných celých receptů naleznete v ukázce, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma.
Raw Oreo (bez lepku, paleo, AIP)
30 sušenek
10 minut
15-20 minut
Suroviny
- Těsto na sušenky
1 hrnek (cca 70 g) strouhaného kokosu
½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky (v AIP eliminaci použijte mouku z tygřích ořechů)
½ hrnku (cca 60 g) nepraženého raw kakaa (nebo karobu při AIP eliminaci)
½ hrnku (cca 100 g) vypeckovaných datlí (můžete použít čerstvé i sušené nebo datlovou pastu)
2 lžíce vody
1 lžíce kokosového oleje
- Krém
½ hrnku (cca 100 g) kokosového másla
½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Datle rozmixujte společně s vodou na datlovou kaši.
- Poté smíchejte v míse s ostatními ingrediencemi na těsto.
- Těsto nechte chvíli (10-15 minut) odpočinout v lednici.
- Mezitím si rozmíchejte kokosové máslo s vanilkovým extraktem.
- Těsto rozválejte mezi dvěma pečícími papíry nebo potravinovými fóliemi a pomocí vykrajovátka vyrobte kolečka – jednotlivé sušenky o průměru cca 35 mm.
- Sušenky slepujte kokosovým máslem. Pokud je máslo příliš tekuté, dejte ho na pár minut ztuhnout do ledničky, pravidelně ho však kontrolujte, tuhne velmi rychle.
- Hotové sušenky skladujte v lednici, aby se krém neroztekl.
Výživové údaje* | na 1 sušenku |
---|---|
Energie | 70 kcal |
Bílkoviny | 1,4 g |
Sacharidy | 3,7 g |
Tuky | 5,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Včera jsem dělala. Celé rodině chutnalo. 🙂
Jé, to mám velkou radost. Moc děkuji za zprávu, Petro. 😉