Před lety jsem si v jedné ze svých oblíbených pražských raw cukráren dala zákusek nazvaný “raw sušenky”. Byl to jeden z nejlepších raw zákusků, jaký jsem kdy měla. Bohužel jsem od té doby již nikdy na sušenky v cukrárně nenarazila. A tak jsem nelenila a pokusila se vytvořit své vlastní raw sušenky.
S receptem na raw sušenky jsem si dlouho hrála, abych vychytala ten nejlepší poměr ingrediencí a s výsledkem jsem maximálně spokojená. Sušenky jsou za mě akorát sladké a mají skvělou konzistenci. Doporučuji je skladovat v lednici, kde zůstanou pěkně pevné. Obsažený kokosový olej totiž při pokojové teplotě rychle taje, takže i sušenky začnou měknout.
Raw sušenky s kousky čokolády
20 malých sušenek o ⌀ 5 cm
10-15 minut
Suroviny
1 hrnek (cca 140 g) kešu ořechů, namletých na jemno
1 hrnek (cca 100 g) na jemno mletých ovesných vloček
nebo mandlové mouky (pro paleo/bezlepkovou verzi)⅓ hrnku (cca 75 g) kokosového oleje
2 lžíce na jemno mletého kokosového nebo datlového cukru
1 lžička vanilkového extraktu nebo ¼ lžičky mleté vanilky
¼ hrnku (cca 40 g) čokoládových kousků
Postup
- Pokud nemáte, nejprve si namelte na jemno ovesné vločky, kešu ořechy a kokosový cukr. Doporučuji každou surovinu namlít zvlášť. Výborně se k tomuto účelu hodí nožový mlýnek na kávu.
- Následně všechny ingredience kromě kousků čokolády smíchejte dohromady a vytvořte si těsto.
- Přidejte čokoládové kousky a zamíchejte je do těsta. Pár kousků si můžete schovat a dát je později navrch na hotové sušenky.
- Z těsta tvořte jednotlivé sušenky. Navrch je můžete ještě ozdobit pár kousky čokolády.
- Hotové sušenky dejte ještě přibližně na hodinu ztuhnout do lednice. Poté můžete podávat. Sušenky doporučuji skladovat v lednici. Při pokojové teplotě začne tát kokosový olej a sušenky ztratí svou pevnost.
Výživové údaje* | na 1 sušenku |
---|---|
Energie | 102 kcal |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 6,8 g |
Tuky | 7,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.