Nikdy jsem nebyla milovníkem ovesné kaše. Vlastně jsem dlouhé roky nechápala, co na ni všichni mají. Přesto jsem dala ovesné kaši několikrát šanci, jelikož je v mém okolí velmi oblíbená. Zkoušela jsem různé recepty: vařenou, pečenou i tzv. overnight oats, různé příchutě, různé postupy, ale nic mě dvakrát neoslovilo. Až jsem si jednou při nákupu přihodila do košíku ze zvědavosti instantní ovesnou kaši s příchutí čokolády a kešu a ta mi konečně zachutnala.
Instantní ovesné kaše z obchodu, které jsem zatím ochutnala, jsou na můj vkus dost sladká a navíc nejsem zastáncem instantních kaší, raději volím pro přípravu celé nebo jemné vločky. Postupně jsem si tedy vyladila vlastní recept na rychlou “instantní” ovesnou kaši a nedám na ni dopustit. Aktuálně se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších snídaní.
Ovesnou kaši můžeme připravit na mnoho různých způsobů podle vlastní chuti a aktuálně dostupných surovin. Mně se pro zatím nejvíce osvědčily tyto příchutě:
- Čokoládová: do receptu přidám lžíci kakaa. Podávám ji nejradši s kešu oříšky, kousky čokolády nebo bobulovitým ovocem, například malinami.
- Jablečná se skořicí: do kaše přidám lžičku skořice a asi půlku (cca 50 g) nahrubo nastrouhaného jablka. Podávám ji s nakrájenými kousky jablka a vlašskými ořechy nebo mandlemi.
- Banánovo-vanilková: do kaše přidám asi půlku (cca 50 g) rozmačkaného banánu a lžičku vanilkového extraktu. Ráda ji podávám s bobulovitým ovocem, například s borůvkami.
Na ovesnou kaši se kromě ovoce, čokolády, oříšků či ořechových másel skvěle hodí také bílý jogurt nebo tvaroh, který kaši zjemní a navíc dodá další dávku bílkovin.
Rychlá ovesná kaše bez vaření
1
5 minut
5-10 minut
Suroviny
½ hrnku (40-50 g) ovesných vloček
1 lžíce (cca 10 g) kokosového cukru nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla (vynechte, pokud používáte sladký protein)
½ lžíce (cca 5 g) chia semínek
15-30 g vašeho oblíbeného proteinu (volitelně)
½ hrnku (100-120 ml) horké vody nebo vašeho oblíbeného mléka
další suroviny podle chuti (viz například výše v textu)
Postup
- Dejte si ohřát vodu nebo mléko.
- Mezitím si do misky připravte ostatní suroviny a promíchejte. Pokud máte celé vločky (tzv. rolled oats), doporučuji jich část namlít na mouku.
- Vše zalijte horkou vodou nebo mlékem, zamíchejte a nechte pár minut odstát.
- Ještě teplou kaši ozdobte podle chuti a ihned podávejte.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 317 kcal |
Bílkoviny | 24,6 g |
Sacharidy | 37,8 g |
Tuky | 5,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty platí pro základ ovesné kaše bez příchuti v případě použití 50 g ovesných vloček a 20 g proteinu a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.