Už jste zkusili rýžový pudink? U nás se spíše než s rýžovým pudinkem setkáte s mléčnou rýží, což je v podstatě totéž. Jak název napovídá, jedná se rýži povařenou v mléce. Na přípravu je rýžový pudink velmi jednoduchý a snadno si ho tak připravíte i doma.
Pro přípravu rýžového pudinku se skvěle hodí lepivé druhy rýže, já používám konkrétně jasmínovou. Zároveň doporučuji rýži na přípravu rýžového pudinku před vařením nepromývat. Oplachováním rýže ji totiž zbavíte škrobu na povrchu, který je pro pudink naopak žádoucí.
Rýžový pudink si vychutnáte klidně jen tak samotný, osobně ho však doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, tvarohem nebo skyr, ovocem a oříšky nebo ořechovým máslem.
Máte rádi pudinky a sladké kaše? Vyzkoušejte také dalších z mých oblíbených receptů:
- amarantovou kaši
- avokádový pudink
- pohankovou krupicovou kaši
- pudink z chia semínek
- rychlou ovesnou kaši
- tapiokový pudink
Rýžový pudink (bez lepku)
2
do 5 minut
10 minut
Suroviny
200 g uvařené rýže (např. jasmínové, uvedené množství získáte uvařením cca 70 g)
1 hrnek (240 ml) vašeho oblíbeného mléka (např. mandlového)
1-2 odměrky vanilkového proteinu (volitelně, ale vřele doporučuji)
1-2 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla (podle toho, jak máte sladký protein)
½ lžíce (cca 6 g) másla nebo ghí
1 lžička vanilkového extraktu
žloutek (volitelně)
Postup
- Všechny ingredience kromě žloutku dejte do hrnce a promíchejte.
- Ohřejte a vařte do požadované konzistence, cca 10 minut. Během vaření míchejte, aby se vám pudink nepřipálil.
- Po uvaření můžete ještě přimíchat žloutek. Vmíchejte ho rychle, aby se vám v pudinku nezdrcnul.
- Hotový pudink přendejte do misek a nechte vychladnout. Poté skladujte v lednici.
- Rýžový pudink můžete samozřejmě jíst jen tak samotný. Osobně ho doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, tvarohem nebo skyr, ovocem a oříšky nebo ořechovým máslem.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 280 kcal |
Bílkoviny | 28,5 g |
Sacharidy | 30 g |
Tuky | 4,8 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.