Máte chuť na nějakou slanou chuťovku? Připravte si svou oblíbenou pomazánku či dip a k nim jednoduché semínkové krekry. Tipy na chutné pomazánky a dipy najdete i zde na blogu v kategorii pomazánky nebo v mé e-kuchařce s názvem Jednoduché a rychlé Whole30 recepty pro každý den, kde je obsaženo hned 10 různých receptů na jednoduché dipy, které připravíte během pár minut a vychutnat si je můžete k masu, zelenině či jako svačinku právě například se semínkovými krekry.
Domácí semínkové krekry si můžete připravit podle vlastní chuti. Vyzkoušejte různé druhy bylinek nebo přidejte další koření. Níže naleznete kombinaci semínek, která vyhovuje mně, vy si však můžete recept jakkoli upravit a vytvořit si tak ty nejlepší krekry právě pro vás.
Věděli jste, že
Oříšky a semínka obsahují množství zdravých tuků, fytosteroly, antioxidanty, vitaminy a minerály a mohou se pochlubit některými neuvěřitelně zdraví prospěšnými vlastnostmi. I přesto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět, neboť obsahují také antiživinu kyselinu fytovou, která na sebe váže některé minerály a brání tělu v procesu jejich vstřebávání, lektiny, které dráždí trávicí trakt, a více než přijatelní množství omega-6 mastných kyselin, které podporují vznik zánětů.
zdroj
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Semínkové krekry (bez lepku, paleo, low carb, keto, low-fodmap, GAPS)
cca 24 malých krekrů 5×5 cm
5 minut
15-20 minut
35-40 minut
Suroviny
½ hrnku (cca 70 g) slunečnicových nebo dýňových semínek
¼ hrnku (cca 40 g) chia semínek
¼ hrnku (cca 40 g) lněných semínek, namletých najemno
¼ hrnku (cca 35 g) sezamových semínek
2 lžíce bylinek podle chuti (například sušené oregano)
½ lžičky soli
½ hrnku vody
Postup
- Slunečnicová, případně dýňová semínka nasekejte na menší kousky.
- Všechna semínka poté smíchejte v míse společně s bylinkami a solí.
- Zalijte vodou, promíchejte a nechte 15-20 minut stát.
- Následně si nechte předehřát troubu na 150 °C a připravte si plech, který vyložte pečícím papírem.
- Směs semínek rovnoměrně rozprostřete do tenké vrstvy na plech.
- Pečte v předehřáté troubě na 150 °C 35-40 minut. Po 15ti minutách pečení doporučuji vyndat, nakrájet těsto na čtverečky a poté nechat dopéct.
- Nechte vychladnout a nalámejte na jednotlivé krekry.
Výživové údaje* | na 1 krekr |
---|---|
Energie | 45 kcal |
Bílkoviny | 1,7 g |
Sacharidy | 0,6 g |
Tuky | 3,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.