Domů » Skotská vejce
Skotská vejce (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Skotská vejce

Ať už jim říkáte skotská nebo pštrosí vejce, jedná se o jednoduchý, rychlý a chutný recept, který stojí za to zařadit do jídelníčku. Základem jsou vařená vejce obalená v mletém mase. Obvykle se ještě dále obalují v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) nebo jen ve strouhance. Na obalení můžete použít i různé zdravější alternativy, za mě však není vůbec potřeba. Zároveň nevidím důvod smažit vejce na pánvi ve vrstvě oleje, mnohem snadněji je připravíte v troubě bez zbytečného tuku navíc a ještě bez nutnosti stát u plotny.

Jednotlivé ingredience v receptu můžete libovolně obměňovat dle chutě, nálady a momentální dostupnosti. Vyzkoušejte různé druhy masa, bylinek i koření. Je na vás, zda přidáte cibuli a česnek či nikoli.

Jako příloha se hodí například různé zeleninové saláty nebo pyré z kořenové zeleniny.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Skotská vejce (paleo, whole30, low carb, keto, scd, gaps)

Počet porcí

4

Příprava

10 minut

Pečení

30-35 minut

Suroviny

  • 4 vejce, uvařená a oloupaná

  • 500 g mletého masa

  • 1 menší cibule

  • 1 lžíce nasekaných čerstvých nebo sušených bylinek

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička soli

  • ½ lžička mletého černého pepře

  • ¼ lžičky muškátového oříšku

Postup

  • Troubu předehřejte na 190 °C.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi (kromě vařených vajec).
  • Směs rozdělte na 4 části, z každé vytvarujte v dlani placku a zabalte do ní jedno vařené vejce.
  • Pečte v předehřáté troubě na 190 °C cca 25 minut.
  • Poté zvýšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5-10 minut, dokud nejsou vejce opečená.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 286 kcal
Bílkoviny 32,2 g
Sacharidy 3,9 g
Tuky 15,8 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*