Když jsem poprvé na instagramovém profilu @unboundwellness zahlédla recept na sladké karbanátky, přišlo mi to poměrně bizarní. Hned jsem ale věděla, že je prostě musím vyzkoušet. A ono je to opravdu dobré.
Původní recept jsem si musela trochu upravit. Místo javorového sirupu mi do receptu lépe sedí med, což je čistě osobní preference. Dále mi karbanátky přišli hodně mastné, nepřidávám do nich tedy již žádný olej. Jako koření používám skořici, tymián z původního receptu mi v karbanátkách vysloveně vadil. Rozhodně se také nebojte si recept upravit podle vlastní chuti.
Sladké karbanátky doporučuji podávat po vzoru autorky původního receptu například s vaším oblíbeným bílým jogurtem nebo tvarohem a ovocem (skvěle se hodí třeba borůvky). Přidat můžete také semínka, oříšky nebo ořechové máslo.
Pro přípravu těchto sladkých kuřecích karbanátků doporučuji použít buď kuřecí stehenní řízky nebo nějaký mix mletého kuřecího masa. Například ze samotných kuřecích prsou budou karbanátky hodně suché.
Kuřecí karbanátky na sladko podle mého receptu jsou přirozeně bez lepku, bez mléka, bez vajec a paleo. Dopřát si je můžete také v eliminační fázi autoimunitního protokolu. V tomto případě podávejte ideálně s kokosovým jogurtem a vámi zvoleným ovocem. Navrch můžete ještě posypat kokosem nebo přidat máslo z tygřích ořechů.
Další sladké recepty bez alergenů vhodné i během AIP eliminace najdete v mé kuchařce s názvem Dezerty bez alergenů. Kuchařku jsem pro vás připravila v elektronické podobě a naleznete v ní hned 50 receptů neobsahujících běžné alergeny, tedy lepek, laktózu, vejce, ořechy, sóju, arašídy a další
Sladké kuřecí karbanátky (aip, paleo)
4 (8-12 ks)
10 minut
15-20 minut
Suroviny
500 g mletého kuřecího masa
1 menší batáta (cca 200-250 g)
1 menší jablko (cca 150 g)
2 lžíce kokosové mouky
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
1-2 lžíce mleté skořice
¼ lžičky soli
1 lžíce oleje na smažení (například olivového nebo avokádového)
Postup
- Batátu zbavte slupky a nastrouhejte najemno.
- Stejný postup opakujte i s jablkem. To můžete nastrouhat i nahrubo, podle toho, jak vám to půjde.
- Následně v míse řádně promíchejte všechny ingredience.
- Na rozpálené pánvi se lžící oleje poté smažte jednotlivé karbanátky. Stačí cca 2-3 minutky z každé strany.
- Můžete ihned podávat nebo po vychladnutí skladovat v lednici a dopřát si karbanátky později klidně studené.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 287 kcal |
Bílkoviny | 24,4 g |
Sacharidy | 17,4 g |
Tuky | 13 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Sladké karbanátky? Kdo to kdy slyšel? Co ti lidi hned nevymyslí. Mně nad tím zůstává úplně rozum stát. To bych nevěřila, že to může chutnat dobře. To je fakt neuvěřitelné. Je to šílená kombinace. Maso se sladkým. Třeba, dát si k masu kompot, to jo. Ale dělat maso nasladko? To bych asi nejedla.
Dokud nevyzkoušíte, tak nevíte. 😉 Uznávám, že i mně to přišlo nejprve dost zvláštní, ale chutnají výborně. 👌