Což takhle dát si špenát? Protože je venku stále chladno, jako vhodná úprava se nyní hodí krémová špenátová polévka z čerstvých špenátových listů, která vás zahřeje i zasytí zároveň. Na přípravu můžete použít jak klasické velké špenátové listy, tak i baby špenát. Příprava špenátové polévky dle receptu níže je velmi jednoduchá a polévku máte hotovou během pár minut. Navíc můžete tuto špenátovou polévku snadno připravit také ve verzi bez alergenů a tudíž vhodnou i pro různé eliminační diety.
Krémová špenátová polévka je ideální pro ty dny, kdy máte chuť na něco lehkého, zdravém, ale zároveň sytého a chutném. Mimo jiné se jedná o rychlý a jednoduchý způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více zeleniny. Špenátová polévka je nejen nádherně zelená a plná chuti, ale také skvěle vypadá na talíři a je nabitá živinami.
Špenátová polévka se perfektně hodí jako lehký oběd nebo večeře. V tomto případě ji doporučuji podávat například s vařenými vejci nebo trhaným masem. Maso se hodí prakticky jakékoli, které máte rádi, já dávám například kuřecí nebo krůtí. Přidat můžete také kousek vašeho oblíbeného pečiva. To použijte buď čerstvé nebo lehce osmahněte nasucho do křupava. Dobrou chuť!
Můj tip: Hotovou špenátovou polévku můžete nechat vychladnout, přendat do krabiček po jednotlivých porcích a nechat zamrazit. Díky tomu budete mít vždy připravené jídlo pro chvíle, kdy nestíháte nebo nemáte náladu vařit.
Za sebe mám takto v mrazáku ráda připravené různé polévky, abych je mohla dle chuti střídat. Mezi mé oblíbené krémové zeleninové polévky patří například:
Všechny zmíněné recepty a mnoho dalších receptů na chutné polévky najdete zde na blogu mezi recepty v kategorii Polévky.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Špenátová polévka (paleo, Whole30, low carb, keto, AIP, GAPS)
4
5 minut
10 minut
Suroviny
500 g listů čerstvého špenátu (mohou být velké i baby špenát)
2 hrnky (480 ml) vývaru (může být zeleninový i masový)
1 kelímek (200 g) smetany na vaření nebo 1 hrnek kokosového mléka
1 cibule
2-3 stroužky česneku
2 lžíce oleje na smažení
2 lžičky soli
špetka mletého pepře
špetka muškátového oříšku (volitelně)
Postup
- Připravte si velký hrnec na polévku a všechny ingredience, které budete potřebovat.
- Cibuli nakrájejte na kostičky a obdělejte na oleji, cca 4-5 minut.
- Mezitím si oloupejte česnek a nakrájejte nadrobno, případně můžete česnek prolisovat.
- Česnek přidejte k obdělané cibuli a nechte minutku rozvonět.
- Poté nalijte do hrnce vývar a postupně přidejte veškerý špenát. Jakmile bude špenát mokrý, významně zmenší objem, takže se vám do hrnce pohodlně vejde.
- Osolte a opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a nechce minutku až dvě povařit, následně vypněte plotnu a hrnec odstavte.
- Vše rozmixujte na hladký krém. Bez problémů to zvládne jakýkoli tyčový mixér.
- Přilijte smetanu či její alternativu, promíchejte pomocí metličky a nechte ještě 2-3 minutky prohřát.
- Nakonec osolte a opepřete podle chuti a můžete podávat.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 129 kcal |
Bílkoviny | 4,9 g |
Sacharidy | 8,3 g |
Tuky | 8 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.