Už jste ochutnali tradiční švédský mandlový dort? Základem je nadýchaný korpus z bílků a mletých mandlí, který je uvnitř i zvenku potřený máslovým krémem a posypaný plátky mandlí. U nás se s ním můžete setkat v obchodních domech IKEA, kde je součástí nabídky restaurace, nebo si ho můžete koupit v mražené podobě domů.
Tento mandlový dort je přirozeně bezlepkový a velmi snadno ho připravíte také bez laktózy, pokud nahradíte smetanu v krému například kokosovým mlékem. Pokud dále nahradíte cukr jiným vaším oblíbeným sladidlem, můžete mít dort také ve verzi vhodné pro paleo, low carb či keto stravování.
Receptů na domácí švédský mandlový dort naleznete celou řadu a všechny jsou si velmi podobné. Já konkrétně vycházela z receptu, který je ke shlédnutí na YouTube profilu
Last Minute Kitchen: https://www.youtube.com/watch?v=An2kAib8mEs. Před přípravou dortu doporučuji video shlédnout pro lepší představu.
Věděli jste, že
Mandle mají ze všech ořechů nejvyšší obsah bílkovin (20 % z celkové kalorické hodnoty) a jsou bohaté na antioxidanty, fytonutrienty, vitaminy, minerály a rostlinné steroly, které podporují zdraví a snižují riziko některých chorob. Mandle jsou dále jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitaminu E, a vitaminů skupiny B. Jsou také skvělým zdrojem železa, vápníku, manganu, mědi, hořčíku a fosforu.
zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Švédský mandlový dort (bez lepku, paleo, low carb, keto, GAPS)
12
15-20 minut
15-20 minut
5-10 minut
Suroviny
- Těsto
4 bílky
1 ¼ hrnku (cca 150 g) mletých mandlí
2 lžíce (cca 40 g) medu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla
špetka soli
- Krém
4 žloutky
½ hrnku (cca 100 g) másle nebo ghí / přepuštěného másla
½ hrnku (120 ml) smetany nebo kokosového mléka
4 lžíce (cca 80 g) medu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla
1 lžička vanilkového extraktu
- Na posypání
½ hrnku (cca 40 g) plátků mandlí
Postup
- Dejte předehřát troubu na 180 °C a začněte přípravou těsta. Z bílků se špetkou soli si vyšlehejte sníh. Za stálého šlehání k němu postupně přidávejte med nebo jiné zvolené sladidlo. Poté do sněhu opatrně vmíchejte mleté mandle.
- Těsto rozdělte na dvě části a upečte dvě stejně velké placky o průměru 20 cm. Nejjednodušší způsob je použít dvě stejně velké dortové formy. Pokud nemáte, stačí podle jedné dortové formy či jiného vzoru vytvořit dvě stejně velké placky na plech vyložený pečícím papírem. Těsto drží pohromadě a nerozpadne se, sama tento způsob využívám. Zároveň je možné upéct jeden dort, který následně po vychladnutí rozkrojíte. Počítejte však s tím, že je těsto dost tenké, chce to tedy poměrně přesný řez. Také doporučuji v tomto případě protáhnout dobu pečení cca o 5 minut.
- Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C 15-20 minut.
- Mezitím si připravte krém. Žloutky, med, kokosové mléko a vanilkový extrakt smíchejte v malém hrnci pomocí metličky. Poté vařte na velmi mírném stupni po dobu 5-10 minut, dokud krém nezhoustne. Přendejte do misky, přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se fólie dotýkala krému, a nechte zcela vychladnout.
- Dále si na pánvi na mírném plameni krátce opražte plátky mandlí (cca 5 minut). Mandle pravidelně míchejte, aby se vám nespálily.
- Jakmile máte vychladlý korpus i krém, můžete se pustit do finálního dortu. Nejprve si vyšlehejte máslo, do kterého následně za stálého šlehání postupně přidávejte připravený krém. Poté částí hotového krému potřete jeden korpus a přiklopte druhým. Zbytkem krému potřete dort z vrchu i dokola a posypte plátky mandlí. Hotový dort nechte před podáváním vychladnout v lednici cca 2 hodiny.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 241 kcal |
Bílkoviny | 5,4 g |
Sacharidy | 10 g |
Tuky | 20 g |
*Uvedené nutriční hodnoty platí pro verzi s medem a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.