Domů » Svíčková z pomalého hrnce
Svíčková z pomalého hrnce (paleo, Whole30, GAPS)

Svíčková z pomalého hrnce

Poctivá svíčková na smetaně se považuje za jeden z vrcholů umění dobré české hospodyňky. Přitom svíčkovou jako od babičky připravíte velmi snadno. Žádné nakládání, žádné špikování, nic takového není potřeba. A jde to i bez smetany.

A pokud si chcete ušetřit práci ještě víc, kupte si mraženou zeleninovou směs na svíčkovou, která je již nakrájená a seženete ji v každém běžném supermarketu. Nevýhodou může být, že tyto zeleniny často obsahují vysoký podíl mrkve oproti ostatní zelenině. Záleží tedy na vaší chuti a očekávání, jaké od svíčkové máte, zda vám to vadí či nikoli.

Svíčková z pomalého hrnce (paleo, Whole30, GAPS)

Co se masa týče, nemusíte nutně volit pravou svíčkovou, můžete použít i falešnou svíčkovou nebo hovězí loupanou plec.

Volitelně můžete přidat ještě kousek špeku, který osmahnete společně se zeleninou a dále vaříte s ostatními ingrediencemi.

Mou oblíbenou přílohou ke svíčkové jsou místo klasického knedlíku vaječnými palačinkami. Dále můžete podávat např. s vařeným či pečeným květákem.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Svíčková z pomalého hrnce (paleo, Whole30, low carb, SCD, GAPS)

Počet porcí

4

Příprava

15 minut

Vaření

5 hodin

Suroviny

  • 600-800 g masa na svíčkovou

  • 1 kg kořenové zeleniny: mrkev, celer, petržel

  • 1 cibule

  • olej na smažení

  • bobkový list

  • celý pepř

  • nové koření

  • pepř mletý

  • sůl

  • 1 hrnek vody

  • ½ hrnku (120 ml) smetany na vaření nebo kokosového mléka

  • citrón

Postup

  • Maso osolte a opepřete a na pánvi s trochou oleje zatáhněte ze všech stran. Poté si ho odložte do pomalého hrnce.
  • Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na kostičky (pokud nemáme předkrájenou zeleninovou směs na svíčkovou) a na troše oleje obdělejte na pánvi.
  • Zeleninu dejte do pomalého hrnce k masu, přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř (doporučuji použít nějaké sítko, abyste nemuseli následně koření v omáčce hledat) a podlijte hrnkem vody.
  • Přiklopte a nechte vařit na stupni II 5 hodin.
  • Po uvaření vyndejte maso, které nakrájejte na plátky k servírování.
  • Z hrnce vyjměte koření a uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  • Přidejte smetanu nebo kokosové mléko a zamíchejte, nebo ještě trochu promixujte.
  • Dochuťte citrónovou šťávou a osolte podle chuti.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 357 kcal
Bílkoviny 22,4 g
Sacharidy 15,1 g
Tuky 21,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*