„Mmm, pánové, říkám vám, nejhorší tapiokový pudink je pořád lepší než nejlepší pudink jakékoliv jiné chuti.“ Těmito slovy začíná 13. díl 2. řady seriálu Big Bang Theory.
Ačkoli v USA a dalších státech je tapiokový pudink populární, u nás na něj zatím narazíte většinou jen ve vybraných prodejnách zdravé výživy, kde bude slazen cukrem a vyroben z kravského či sójového mléka. Nejlepší způsob, jak si tedy tuto v zahraničí oblíbenou pochoutku vychutnat, je vyrobit si svůj vlastní.
Tapiokový pudink můžete ochutit dle vlastní chuti, u nás doma již dlouho vede níže uvedený vanilkový.
Tapiokový pudink (bez lepku, paleo, aip, low fodmap)
2
5 minut
přes noc
10-15 minut
Suroviny
⅓ hrnku (cca 60 g) tapiokových perel
1 hrnek kokosového nebo jiného vašeho oblíbeného mléka
1 hrnek vody
2 lžíce javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Tapiokové perly propláchněte a dejte do hrnce společně s mlékem a vodou. Nechte pár hodin, ideálně přes noc, nabobtnat v lednici.
- Poté přidejte ostatní ingredience a na plotně přiveďte k varu.
- Vařte za občasného míchání 10-15 minut, dokud se nevytvoří hustý pudink.
Pozor, pudink se může připalovat, takže opravdu poctivě pravidelně promíchávejte ode dna. - Dejte do formiček/misek, nechte vychladnout a poté skladujte v lednici.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 322 kcal |
Bílkoviny | 1,5 g |
Sacharidy | 40,6 g |
Tuky | 17,1 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.