Jednoduché, rychlé a výborné palačinky s trochu netradičním poměrem mouky, mléka a vajec. Stejně jako klasické palačinky je můžete upravit na slano nebo na sladko, dají se využít také jako příloha k omáčkám místo knedlíků (například k mé oblíbené svíčkové).
Při smažení se palačinky na rozdíl od klasických nikdy netrhají a jdou bez problému obracet. Při otočení se mohou někdy zvedat kraje palačinky z pánve, v takovém případě stačí chvilku počkat a ony si zase samy lehnou.
Do receptu na vaječné palačinky můžete použít různé druhy hladké mouky (například špaldovou, ovesnou či celozrnnou) i mléka či jeho rostlinných alternativ. Zvolená mouka i mléko budou mít vždy trochu vliv na výslednou chuť i konzistenci palačinek. Nám se doma nejvíce osvědčila mouka tapioková a mléko kokosové.
Pokud byste potřebovali udělat jen jednu palačinku, například ke snídani pro dítě nebo jako přílohu k omáčce, použijte 1 vejce, 1 lžíci mléka a 1 lžíci mouky.
Palačinky podávejte dle chuti. Za sebe vřele doporučuji podávat palačinky s tvarohem, skyr nebo řeckým jogurtem, čímž jim dodáte další porci bílkovin a zasytí vás tak na delší dobu. Dále se k palačinkám skvěle hodí rozvařené ovoce (můžete využít i mražené) a navrch ještě pár nasekaných oříšků nebo ořechové máslo.
Vaječné palačinky (bez lepku, paleo, low fodmap)
8 palačinek
5 minut
20 minut
Suroviny
8 vajec
½ hrnku (cca 60 g) tapiokové mouky nebo jiné hladké mouky (např. špaldové nebo ovesné)
½ hrnku (120 ml) kokosového mléka nebo jiného vašeho oblíbeného mléka
½ lžičky soli
olej na smažení (například kokosový, avokádový nebo olivový)
Postup
- V míse smíchejte nejprve mouku a mléko (pokud byste dali mouku a mléko rovnou do vajec, mohou se tvořit hrudky).
- Přidejte vejce a sůl a vytvořte palačinkové těsto. Doporučuji míchat metličkou.
- Na rozpálené pánvi s trochou oleje smažte jednotlivé palačinky cca 1 minutu z každé strany.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 124 kcal |
Bílkoviny | 6,4 g |
Sacharidy | 7,5 g |
Tuky | 7,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Chcem robiť Vaječné palacinky