Jak už jsme si ukázali u receptu na paštiku z krůtích jater, vyrobit domácí paštiku není nic složitého. Kromě rychlé přípravy na pánvi si snadno paštiku připravíme také v pomalém hrnci.
Paštika se skvěle hodí jako rychlá snídaně, nebo si ji můžete vzít na cesty. Stačí přidat čerstvou zeleninu a máte hotovo. Žádné pečivo není potřeba, přestože to pro spoustu lidí může být ze začátku zvláštní.
Na způsob přípravy vepřové paštiky v pomalém hrnci mě přivedl kamarád Miloš. Ten doporučuje paštiku vylepšit ještě přidáním 50 ml silného alkoholu (např. whisky nebo rum) do základu.
Aby vám paštika déle vydržela, můžete jednotlivé sklenice nejen zavařit, ale před zavařením na vrch paštiky ještě přidat vrstvu přepuštěného másla. Rozpuštěné ghí jednoduše nalijte na paštiku ve sklenici a nechte vychladnout.
Vepřová paštika z pomalého hrnce (AIP, paleo, low carb, keto, Whole30, GAPS)
cca 1 kg
10 minut
6 hodin
Suroviny
1 kg vepřových jater
0,5 kg tučného vepřového masa (například bůčku)
100 g sádla
2-3 stroužky česneku
1-2 lžičky soli
bylinky podle chuti (já používám čerstvý tymián)
Postup
- Játra a maso nakrájejte na menší kusy a dejte do nádoby pomalého hrnce.
- Přidejte ostatní ingredience a vařte na stupni II 4 hodiny.
- Poté rozmačkejte a vařte další 2 hodiny.
- Nakonec vše rozmixujte a nandejte do sklenic, ve kterých skladujte ideálně v lednici.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 402 kcal |
Bílkoviny | 27,6 g |
Sacharidy | 2,4 g |
Tuky | 31,2 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Dobrý den, stupeň II je co, prosím ? Můj hrnec má Low nebo High 🙂
Díky, M.
Pěkný den, tak to děkuji za poučení, já znám jen pomalé hrnce se stupni 1 a 2. Předpokládám tedy, že 2 bude stejný jako u vás High. 😉