Na tento salát jsem narazila teprve nedávno, přestože pochází již z konce 19. století. Hned jsme si ho doma oblíbili. Je svěží, chutný a rychlý na přípravu. Rozhodně se jedná o zajímavou obměnu oproti tradičním zeleninovým salátům. Samotný salát se skvěle hodí jako lehká svačina nebo dezert. Mě momentálně nejvíce baví verze s tuňákem jako hlavní chod.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v e-kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Věděli jste, že
Recept na Waldorfský salát není žádná novinka, poprvé byl připraven již v roce 1893 v hotelu Waldorf v New York City. Původní recept se skládal z jablek, řapíkatého celeru, hroznového vína, majonézy a vlašských ořechů. Dnes se do něj často přidává sušené ovoce, například datle nebo rozinky. Tradičně se podává na listu salátu.
zdroj
Waldorf salad. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation [cit. 2020-07-30]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_salad
Waldorfský salát s tuňákem (paleo, Whole30, low carb, keto, SCD, GAPS)
2
10 minut
Suroviny
2 plechovky tuňáka (používám tuňáka v olivovém oleji, jedna plechovka má 160 g)
1 jablko
2 řapíky z řapíkatého celeru (může být i víc, pokud ho máte rádi)
½ hrnku hroznového vína
2 lžíce vlašských ořechů
1 lžíce domácí majonézy
ledový salát
Postup
- Jablko nakrájejte na kostičky, celer na menší kousky a hroznové víno dle velikosti na poloviny nebo čtvrtky.
- V míse smíchejte s vlašskými ořechy a majonézou.
- Přidejte tuňáka a opět vše promíchejte dohromady.
- Podávejte s ledovým salátem.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 517 kcal |
Bílkoviny | 42,5 g |
Sacharidy | 23,8 g |
Tuky | 28 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.