Hranolky nemusí být jen fritované kusy brambor. Snadno si je připravíte i v mnohem zdravější variantě. Nebojte se experimentovat s různými druhy zeleniny a koření.
Při výrobě hranolek počítejte s tím, že zelenina po upečení sníží svou hmotnost cca na polovinu až třetinu, takže z 1 kg čerstvé zeleniny budete mít ve výsledku třeba 350-400 g hranolek.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v mé kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
Věděli jste, že
Kořeny a hlízy rostlin do sebe absorbují vodu a živiny, kterými poté zásobují zbytek rostliny. Jedná se tak o velkou zásobárnu živin, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Snažte se střídat různé druhy pro větší rozmanitost živin.
Přestože má kořenová zelenina nízkou energetickou hodnotu, některé druhy (brambory, batáty) obsahují vyšší množství škrobu, proto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět.
zdroj
The pros and cons of root vegetables: They’re packed with nutrients but high in starchy carbohydrates. Harvard Health [online]. 2018 [cit. 2020-04-11]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-pros-and-cons-of-root-vegetables
Zeleninové hranolky (paleo, AIP, low fodmap, SCD, GAPS)
2
10 minut
30 minut
Suroviny
1 kg kořenové zeleniny nebo hlíz (mrkev, petržel, celer, řepa, batáty a pod.)
1 lžíce oleje na smažení (např. olivového nebo avokádového)
1-2 lžičky soli
koření a bylinky dle chuti
Postup
- Troubu předehřejte na 240 °C.
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na hranolky.
- Dejte do mísy společně s olejem, solí a bylinkami a promíchejte.
- Vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se jednotlivé hranolky nepřekrývaly.
- Pečte/grilujte v předehřáté troubě přibližně půl hodiny. Během pečení doporučuji hranolky otočit, jinak budou z jedné strany do křupava a z druhé měkké.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 150 kcal |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 25 g |
Tuky | 5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.